Šiais metais vyksta XXXVII velykinės muzikos festivalis „Resurrexit“ organizuojamas Šiaulių valstybinio choro „Polifonija“. Tai seniausias reprezentacinis miesto profesionalaus meno festivalis, žinomas šalyje ir Europoje, vieną savaitę po šv. Velykų Šiaulius paverčiantis profesionalios muzikos meka.

PROGRAMA

2019 m. balandžio 21 d., sekmadienis, 7.00 val. Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra (Aušros takas 3, Šiauliai)
PRISIKĖLIMO MIŠIOS

Atlikėjai:
Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“  
Meno vadovas ir vyr. dirigentas Tomas Ambrozaitis
Jūratė Minkevičiūtė (vargonai)
Šiaulių varinių pučiamųjų instrumentų kvintetas

Šv. Velykos – viena svarbiausių viso krikščioniškojo pasaulio švenčių, ypač laukiamų Lietuvoje. Šiauliuose Kristaus prisikėlimo rytas kiekvienais metais būna ypatingas – tik mūsų miesto katedroje susirinkę tikintieji gali klausytis profesionalaus choro atliekamų giesmių. Prisikėlimo Mišios skelbia apie antrą Velykų dieną prasidėsiantį ir visą savaitę vyksiantį festivalį „Resurrexit“, kurį organizuoja Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“.


2019 m. balandžio 22 d., pirmadienis, 18.00 val. Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra (Aušros takas 3, Šiauliai)
FESTIVALIO ATIDARYMO KONCERTAS „BAROKO ŠVIESOJE“

Atlikėjai  
Ansamblis „Ar‘s Musica“
Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“
Dirigentas Tomas Ambrozaitis

Programoje: J. S. Bach, G. F. Händel, A. Vivaldi, P. Vasks, A. Pärt

Koncertas nemokamas

Ansamblis „AR‘s Musica“ įžiebs muzikinę festivalio „Resurrexit“ ugnį ir kvies švęsti šv. Velykas, mėgaujantis baroko šedevrais. Koncerte „Baroko šviesoje“ susitiks klasikinis barokas ir šiuolaikinės jo interpretacijos. J. S. Bach‘as, G. Ph. Telemann‘as, G. F. Händel‘is, A. Vivaldi – tai vardai tų baroko epochos genijų, ant kurių laikėsi visa XVII - XVIII a. muzika. Koncerte jų kūryba išradingai persipins ir kurs dialogus su šiuolaikiniais kūriniais – impresionistiniu, tapybišku ir jausmingu P. Vask‘o „Peizažu su paukščiais“ bei hipnotizuojančiu įtaigumu pasižyminčia A. Pärt‘o kompozicija „Fratres“, savyje apjungiančia gaivališką energiją ir didingą ramybę, akimirkos ir amžinybės sandūrą.


2019 m. balandžio 23 d., antradienis, 18.00 val. Šiaulių kamerinė salė „Polifonija“(Aušros al. 15)
BERSIADA (Kompozitorius Bersa ir jo amžininkai)

Atlikėjai
Zagrebo gitarų kvartetas (Kroatija)

Programoje: B. Bersa, M. Ravel, C. Debussy, M. de Falla

Bilietai: 7 Eur ir 5 Eur (su nuolaida)

Koncerte skambės kroatų kompozitoriaus Blagoje Bersa ir jo garsiųjų amžininkų M. Ravel’io, C. Debussy, M. de Falla, kūrusių XIX–XX a. sandūroje, muzika. Lietuvoje mažai žinomas B. Bersa keliavo ir dirbo Europoje. Laikotarpis, kuomet jis gyveno, žymi svarbų įvykį – 1907 metais Miunchene buvo įkurtas pirmasis profesionalus gitarų kvartetas. Jis su pasisekimu koncertavo Vokietijoje ir Austrijoje, todėl tikėtina, kad Bersa ten galėjo išgirsti šio ansamblio atliekamą muziką. O jeigu tai iš tikrųjų nutiko? O kas, jeigu Bersa, Ravel’is, Debussy ir de Falla rašė muziką gitarai ar net keturioms? Šio vakaro programa nukels mus į įsivaizduojamą pasaulį, kuriame tikimybė tampa realybe.

Koncerto partneris Kroatijos Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje.


2019 m. balandžio 24 d., trečiadienis, 18.30 val. Švč. Mergelės Marijos nekaltojo prasidėjimo bažnyčia (Gegužių g. 57, Šiauliai)
SKAMBANTYS ŠIMTMEČIAI

Atlikėjai
Lina Marija Songailė (smuikas) 
Vilimas Norkūnas (vargonai)

Programoje: J. S. Bach, G. Muffat, T. A. Vitali

Koncertas nemokamas

Koncerte skambės XVII–XVIII a. genijų J. S. Bach‘o, G. Muffat‘o ir T. A. Vitali kūriniai. Jaunieji Lietuvos talentai – Lina Marija Songailė ir Vilimas Norkūnas – demonstruos neribotas, rodos, nesuderinamų instrumentų galimybes. Sunku patikėti, kiek daug gilių minčių ir stipriausių jausmų gali sukelti mažu instrumentu – smuiku – išgaunami garsai. O vargonai, tituluojami instrumentų karaliumi, klausytojus įtrauks į gilią muzikinę maldą. Šimtmečių išbandymus atlaikiusi, puikaus dueto atliekama muzika pripildys sakralią bažnyčios erdvę gyvybės ir grožio.


2019 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis, 18:00 val. Šiaulių kamerinė salė „Polifonija“ (Aušros al. 15)
ELEGANTIŠKA MUZIKA

Atlikėjai 
Styginių kvartetas „Akilone“ (Prancūzija)

Programoje: W. A. Mozart, L. van Beethoven, J. Brahms

Bilietai: 7 Eur ir 5 Eur (su nuolaida)

Vargu, ar esate kada nors matę styginių kvartete grojant daugiau kaip vieną moterį. Dvi muzikantės kvartetuose – tikra retenybė! O profesionalių, styginiais instrumentais griežiančių, moterų ansamblius galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Kvartetas „Akilone“ – maloni išimtis. Keturių jaunų, žavių moterų muzikavimas stebina menine branda, jėga ir nuostabia, instrumentais išgaunamų garsų, spalva. Šis ansamblis elegantišku muzikavimu, sodriomis intonacijomis ir gyva dvasia savo atliekamiems kūriniams suteikia gilios prasmės bei poetiškumo. Keturioms skirtingoms asmenybėms, charakteriams ir sieloms susiliejus, jos tampa vienu instrumentu, sudarytu iš šešiolikos stygų ir keturiasdešimties pirštų.


2019 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis, 18.00 val. Baisogalos dvaro rūmai (R. Žebenkos g. 12, Baisogala, Radviliškio r.)
BAISOGALOJE Muzikos ir poezijos vakaras „Tres Salvete“

Atlikėjai:
Diana Tiškovaitė (sopranas)
Nomeda Bėčiūtė (aktorė)
Regina Marozienė (kanklės)

Bilietai: 5 Eur ir 3 Eur (su nuolaida)

„Jeigu aš medis, kurį kada nors nukirs, / Iš manęs nedarykit tvorų, / Nesupjaukite malkoms. / Iš manęs padarykite lieptą, / Duris arba slenkstį, / Ties kuriuo pasisveikina.“ (M. Martinaitis)

Tai trijų moterų, dainininkės Dianos Tiškovaitės, aktorės Nomedos Bėčiūtės ir kanklininkės Reginos Marozienės, pamąstymai apie tai, kas mes, iš kur mes, kaip mes, kokie mes... Balso, žodžio ir instrumento improvizacijos kviečia pasisveikinti tarp dangaus ir žemės. Muzikos ir žodžio žaismės suvirpintomis stygomis prabyla gyvenimo filosofija, atklystanti iš praeities gelmių, kirbinanti dabartį ir viltingai žiūrinti į ateitį.


2019 m. Balandžio 26 d., penktadienis, 18 val., Šiaulių kamerinė salė „Polifonija“ (Aušros al. 15)
EUROPINIS REČITALIS (Skiriama didžiausios ES plėtros bangos 15 metų sukakčiai paminėti)

Atlikėjas
Wojciech Waleczek (fortepijonas, Lenkija)

Programoje: W. A. Mozart, C. Franck, T. Radoslavov, I. Zajc, D. Pentecost, E. Tubin, J. Vītols, M. K. Čiurlionis ir kt. kompozitorių kūriniai

Bilietai 7 Eur ir 5 Eur (su nuolaida)

Wojciech‘as Waleczek‘as – virtuoziškas, nepaprastai lakios bei turtingos muzikinės vaizduotės pianistas – mėgsta iššūkius bei siurprizus. Keletą paruošė ir jums: jis atliks net 25 pjeses fortepijonui, kurių kiekviena reprezentuos skirtingas valstybes, prisijungusias prie Europos Sąjungos iki 2004-ųjų metų. Lietuvai šie metai labai svarbūs, nes mūsų šalis buvo viena iš dešimties, tuokart priimtų į ES, o šiemet ji turi puikią progą švęsti gražią 15-kos metų sukaktį. Lenkų atlikėjas įsitikinęs, jog bus smagu ne tik klausytis spalvingo muzikos vėrinio, bet ir jame atpažinti mūsų šalies „atstovą“. Kaip jam seksis – intriga verta jūsų dėmesio!

Koncerto partneris LENKIJOS RESPUBLIKOS AMBASADA, Lenkijos institutas Vilniuje.


2019 m. Balandžio 26 d., penktadienis, 16:30 val. Plungės Oginskių rūmai (Parko g. 3A, Plungė)
PLUNGĖJE „Audra tyloje“

Atlikėjai:
Kaspars Zemītis (gitara, Latvija)
Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ 
Dirigentas Povilas Vanžodis

Programoje: J. S. Bach, E. Dārziņš, K. Zemītis ir kt.

Bilietai: 7 Eur ir 4 Eur (su nuolaida)          

Kaspars Zemītis – gitaros virtuozas, kuris pripildo muziką savo meistryste ir talentu. Kai jo pirštai paliečia stygas, nutinka stebuklas – muzika atgyja, įgauna apimtį ir kvėpavimą. Gitara, kuria groja Kaspars, skamba tobulai ir to pakanka – nebereikia jokio kito instrumento ar orkestro. Kaspars su savo gitara gali būti daug įdomesnis ir patrauklesnis negu visas orkestras.

Gitaristas, kompozitorius ir pedagogas K. Zemītis kvies klausytis jo atliekamų originalių ir aranžuotų kompozicijų: nuo J. S. Bach‘o iki garsiosios airių roko grupės „U2“. Koncerte pirmą kartą Lietuvoje skambės ir jo sukurtos Mišios gitarai ir mišriam chorui.


2019 m. Balandžio 27 d., šeštadienis, 18:30 val. Švč. Mergelės Marijos nekaltojo prasidėjimo bažnyčia (Gegužių g. 57, Šiauliai)
SKAMBA VELYKŲ VARPAI

Atlikėjai 
Ansamblis „Arsis“ (varpai, Estija)

Programoje: J. S. Bach, P. Čaikovskij, F. Chopin, A. Pärt, T. Kõrvits, H. Eller

Koncertas nemokamas

Prieš dvylika metų festivalyje „Resurrexit“ apsilankiusio ansamblio „Arsis“ pasirodymas sulaukė ypatingo klausytojų dėmesio. Šiemet šis kolektyvas ir vėl koncertuos Šiauliuose. Šis išskirtinis ansamblis turi unikalią rankinių varpų kolekciją, o jais atliekama muzika – taip pat unikali. Čia muzikantai negroja ilgų partijų, o skambina varpais paeiliui. Muzika gimsta, atidžiai klausantis kitų ansamblio atlikėjų ir, žinoma, kreipiant dėmesį į pauzes bei natas partitūroje. Paprastai varpininkų ansamblį sudaro 10-15 narių, muzikos atlikimui naudojančių penkių oktavų rankinių varpų rinkinį. Tačiau „Arsis“ metė sau iššūkį – aštuoni atlikėjai skambina varpais, apimančiais net septynias oktavas (tiek klavišų yra fortepijono klaviatūroje). Be to, jie muziką atlieka be dirigento!

Koncerto partneris Estijos Respublikos ambasada Vilniuje.


2019 m. Balandžio 28 d., sekmadienis, 16.00 val. Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra (Aušros takas 3)
FESTIVALIO UŽDARYMO KONCERTAS L. van Beethoven IX simfonija

Atlikėjai: 
Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras 
Choras „Vilnius" 
Kauno valstybinis choras 
Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ 
Viktorija Miškūnaitė (sopranas) 
Jovita Vaškevičiūtė (mecosopranas) 
Tomas Pavilionis (tenoras)
Liudas Mikalauskas (bosas)
Dirigentas Tomas Ambrozaitis

Koncertas nemokamas

Festivalį vainikuos vienas garsiausių klasikinės muzikos kūrinių – L. van Beethoven‘o Simfonija Nr. 9 d-moll, dar vadinama „Džiaugsmo“ ar „Epine“. Tai buvo paskutinė šio muzikos genijaus sukurta simfonija, kuriai jis skyrė net šešerius metus. Šį šedevrą Beethoven‘as sukūrė, būdamas visiškai kurčias. Joje panaudotas Friedrich‘o Schiller‘io poemos „Ode an die Freude“ („Odė džiaugsmui“) tekstas, kurį ketvirtojoje simfonijos dalyje atlieka solistai ir choras. Tai pirmas kartas, kai kompozitorius simfonijoje panaudojo žmogaus balsą. Garsioji „Džiaugsmo tema“ dabar yra Europos Tarybos, o nuo 1993 metų – Europos Sąjungos – himnas.