2019 m. kovo 23 d. Erdvinės muzikos veiksmas „Spengla“:

12.00 val.

17.00 val.

Kretingos muziejaus Žiemos sodas (Vilniaus g. 20, Kretinga) - Įjėimas į renginį su Kretingos muziejaus bilietu (1,5 Eur)

Klaipėdos piliavietės rytinės kurtinos salė (Pilies g. 4, Klaipeda) - Nemokamai

 


Idėjos autoriai:
Kompozitorė Juta Pranulytė
Etnomuzikologė Vera Venckūnaitė-Čepulienė
Choro „ARTyn“ vadovė Erika Žilinskaitė

Atlikėjai:
Choras „ARTyn“
T U L A muzika
Darius Bagdonavičius ir Agnė Pilkauskaitė (smuikai)

Trakų rajono Kalvių ir Lieponių krašto liaudies dainas, šokį ir šiuolaikinę chorinę-instrumentinę sujungsiantis muzikinis veiksmas kviečia pasinerti į gyvenimo ir laiko tėkmės ratą. Penkis gyvenimo ciklo tarpsnius vaizduojančiuose muzikinio vyksmo paveiksluose išgirsite lopšines (gimimas), vaikų dainas (vaikystė), jaunimo, meilės dainas ir šokius (jaunystė), tuoktuvių dainas (vestuvės), šeimos dainas (branda, senatvė) bei raudas (mirtis). Net devyniolika nuskambėsiančių liaudies kūrinių, atliekamų autentiška maniera, papildys ir į vientisą audinį jungs kompozitorės Jutos Pranulytės muzika. Nekintanti laiko tėkmė, įkūnijama choro, ir ją drumsčiantys gyvenimo įvykiai, kuriuos atspindi solistai, ves per gyvybės ciklą ir kartu keliauti bei tyrinėti erdvę kvies ir klausytojus.

„SPENGLA“ ieško santykio tarp žmogui aktualių praeities ir dabarties vertybių, nuostatų bei gyvensenos – skirtingų laikmečių ir požiūrių. Tradicinė muzika, kartu ir praeitis, čia ne romantizuojama ar idealizuojama. Čia labiau siekiama atrasti priežastinius ryšius tarp mąstymo ir liaudies tradicijos. Taip išlaikytas autentiškumas, persipynęs su šiuolaikine muzika, naujai įprasmina mūsų tautos muzikines ir vertybines tradicijas.

Projekto organiztorius: Lietuvių etninės kultūros draugija
Iš dalies remia: Lietuvos kultūros taryba